Ninaeva
Broj poruka : 45 Godina : 34 Location : Beograd Job/hobbies : Tipograf Datum upisa : 23.10.2008
| Naslov: Old Kingdom Trilogy - Garth Nix Pet Okt 24, 2008 9:33 pm | |
| Trilogija "Stara Kraljevina" SABRIEL:
Sabriel je ćerka jednog Abhorsena. Od malena je živela izvan Zida Stare Kraljevine, u Anselstiru (normalan, nemagičan svet. Podseća na Englesku početkom dvadesetog veka). Onda joj je otac nestao i ona mora da napusti internat i vrati se u Staru Kraljevinu da bi ga našla. Sve ukazuje na to da joj je otac mrtav, u stvari da mu je duh zarobljen duboko u smrti (smrt ima devet oblasti i devet kapija...) tako da je njegovo telo u nekoj vrsti kome. Sabriel mora ekspresno da ga zameni u ulozi Abhorsena i pronadje ga, dok za to vreme Kerigor, jedan od Viših Mrtvih koji je uspeo da izađe iz smrti, divlja po Staroj Kraljevini i diže mrtve na sve strane...LIRAEL
Lirael se dešava dvadesetak godina kasnije. Paralelno prati dve priče. Jedan tok radnje prati Sabrijelinog sina Sema koji se užasava Smrti (ne umiranja, već ulaska u Smrt koji i Abhorseni i nekromanti često praktikuju) i posla Abhorsena, a takođe pokušava da izbegne prinčevske obaveze.
Drugi tok prati Lirael, pripadnicu Klajra koja nema Uvid (to jest nije vidovita...). Lirael odlučuje da bude bibliotekarka Klajra pošto tako ne mora puno da dolazi u kontakt sa drugim ljudima pa ne mora da se sramoti i stalno se podseća da nema Uvid kad vidi svoje koleginice. U njenim rukama leži sudbina Stare Kraljevine.ABHORSEN
Nadovezuje se na Lirael. Neću ništa da vam pričam pošto ću vam pokvariti iznenađenja iz Lirael.*Note: Abhorseni su neka vrsta anti nekromanta. Oni vraćaju mrtve na počinak koristeći sedam zvona milozvučnih imena i različitih funkcija u kombinaciji sa čarter magijom (manipulisanje čarter znacima koji se prizivaju glasom i pokretima ruku. Mene logika čarter znakova podseća na na mešavinu Demokritove teorije o atomima i japanskog slikovnog pisma). Titula i posao Abhorsena se prenose sa kolena na koleno. Dok je nekromanata mnogo, Abhorsen je samo jedan.Knjige su fenomenalne! Kad sam pocela da ih citam, vise nisam mogla da se odvojim od njih sve dok ih ne zavrsim Prva (Sabrijel) mi je najbolja Preporuka za sve | |
|